Recensies De Gouden Kokosnoot

Biblionrecensie (2019)

Pom en haar neef Titus behoren tot de leukste familie, vinden ze zelf. De familie Kokos kan om alles lachen en ze hebben zelfs een blunderwedstrijd, met de Gouden Kokosnoot als prijs. Maar Pom heeft pech: haar moeder is de enige Kokos die haar oranje haren zwart verft, haar gedachten op een rijtje krijgt met puzzelen en een hekel heeft aan blunderen. Toch hoopt Pom dat zij de vijftigste gouden Kokosnoot mag winnen en dus gaat ze op blunderles bij haar oom Petter. Met Titus, Petter, opa en oma, en de burgemeester bedenkt ze ook een plan om haar moeder weer bij de familie Kokos te krijgen. En wie heeft er nou eigenlijk die 44e Gouden Kokosnoot gewonnen? Tosca Menten, bekend van de serie over Dummie de Mummie en talloze andere grappige verhalen*, stelt met dit boek niet teleur: de blunders zijn grappig en onnozel, en lezers zullen zeker smullen. Met veel grappige, zwierige zwart-witte tekeningen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. 

Juf Elsie op Hebban, december 2019

Wat een ontzettend hilarisch boek is De Gouden Kokosnoot. Dit boek is geschreven door Tosca Menten en is verschenen in de maand waarin zij precies 20 jaar schrijfster is. Andere boeken van haar hand zijn o.a. Dirkje Bakkes brandnetelspecialist, Pech onderweg en de boeken van Dummie de Mummie en van Siem Subliem.

In De Gouden Kokosnoot maken we kennis met de familie Kokos.
Op een dag ontmoet Jan Kokos Grietje Noot. Zij krijgen zes kinderen: Guus, Bastiaan, Chiem, Benjamin, Ans en Petter. Deze kinderen hebben ook weer kinderen gekregen. Ans heeft een dochter: Pom en Petter heeft een zoon: Titus. Pom en Titus hebben samen veel plezier.
Heel veel families komen elk jaar een keer bij elkaar. Ze maken samen uitstapjes, eten en delen belevenissen. Zo ook de familie Kokos. Elk jaar op 31 juli verzamelt de familie zich in de tuin van opa en oma, achter de molen. Ze doen dan verschillende spelletjes zoals spijkerpoepen ezeltje-prik en koekhappen. Na de kruiwagenrace gaat de barbecue aan en als hoogtepunt van de dag wordt de Gouden Kokosnoot uitgereikt. Deze is voor een familielid, die het afgelopen jaar de grootste blunder heeft gemaakt.
Het is altijd een groot feest waar ook een speciaal lied wordt gezongen. Een keer is het mis gegaan. Dat was bij de uitreiking van de 44 e Gouden Kokosnoot. Nu is het een week voor de uitreiking van de 50 e Kokosnoot. Samen met opa en oma bladeren Pom en Titus door het plakboek met foto’s van alle blunders die een Kokosnoot verdiend hebben. Ze ontdekken dat er één pagina uit het boek is gescheurd en dat er geen foto’s meer bij kunnen. Pom en Titus willen graag de 50 e Kokosnoot verdienen. Ze komen dan met een foto op de eerste bladzijde van een nieuw plakboek. Maar Pom heeft pech. Haar moeder is de netste vrouw van de wereld en maakt graag legpuzzels. Van haar mag Pom de Gouden Kokosnoot nooit winnen. Samen met Titus wil ze achter het geheim van de 44 e Kokosnoot komen. Van het een komt het ander en de twee besluiten een bezoek te brengen aan de burgemeester. Ze nodigen hem uit voor het familiefeest en willen dat hij de 50 e Gouden Kokosnoot aan hen uitreikt. Wordt het een feest om nooit te vergeten en ontvangen Pom en Titus de 50 e Gouden Kokosnoot?
Het verhaal De Gouden Kokosnoot is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar maar kan ook voorgelezen worden vanaf groep 4. Het is verdeeld in kleine hoofdstukken, die allemaal een korte titel hebben. Van begin tot het eind is het hilarisch. De kinderen genieten van de blunders die gemaakt worden en ontdekken dat ze niet te plannen zijn. Het blijft spannend wie de 50 e Gouden kokosnoot verdiend. Is het oom Petter, Titus of toch Pom. De lezers gaan mee in de emotie van Pom. Zij heeft het niet makkelijk met haar moeder. Een moeder die elke dag met haar aan een legpuzzel zit en op een dag de haren van Pom zwart verft. Uiteindelijk horen de twee kinderen het verhaal achter de 44 e Kokosnoot en ontdekken ze het grote geheim.
Mooi is dan dat voor Pom alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Ze weet nu waarom haar moeder vlekken krijgt van konijnen en niet houdt van kokosnoten. Geweldig hoe Tosca twee verschillende ‘puzzels’ als rode draad in het verhaal heeft gestopt.
Aan het eind van elk hoofdstuk zie je een getekend puzzelstukje. Geert Gratama heeft voor de illustraties gezorgd. Door het verhaal heen geniet je van prachtige zwart-wit tekeningen met een vleugje humor. Geweldig hoe hij de familie Kokos heeft getekend met hun kenmerkende neus en haren.
Ik heb enorm genoten van het boek en weet wie de 50 e Gouden Kokosnoot verdiend heeft. Benieuwd wie deze heeft gewonnen…….de Gouden Kokosnoot?

Een echte Kokos moet altijd lachen
Een echte Kokos wordt vrolijk oud
Een echte Kokos die wint een Kokos
Een echte Kokosnoot van Goud!

Klik hier voor de originele recensie.

 

Klik hier voor een hele rij recensies naar aanleiding van de boekenbingo van juf Sanne (2020)

 

Share This