Boekbespreking De Gouden Kokosnoot

Dummie de mummie en de drums van Massoeba

De Gouden Kokosnoot verscheen in november 2020, precies toen ik 20 jaar schrijver was. Leuk dat je er een boekbespreking over doet ! Via het plaatje hierboven kom je op de boektrailer. Die kun je voor of na je boekbespreking laten zien in de klas. Hieronder vind je nog wat informatie. Veel succes!

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Pom en Titus. Pom is een nichtje van Titus en ze horen bij de familie Kokos. Dat is een grote familie uit Zevenslootjes. De familieleden hebben allemaal oranje haar en een lange neus, behalve opa; de helft van zijn neus is vroeger afgebeten door de poedel van oma, toen hij over die hond struikelde. Vertel ook nog iets over de klunzige vader van Titus, dat is oom Petter. En Poms moeder is helaas een saaie, nette vrouw. Pom moet van haar altijd puzzels van 3000 stukjes maken. Tenslotte is er nog burgemeester Slotjes. Poms moeder werkt bij hem. Burgemeester Slotjes gaat Pom en Titus helpen.

Waar gaat het verhaal over?
De familie Kokos heeft een bijzondere gewoonte (die ook een beetje raar is): Opa en oma Kokos reiken ieder jaar een prijs uit aan het familielid dat het afgelopen jaar de grootste blunder heeft gemaakt. Die wint de Gouden kokosnoot en krijgt een bladzijde in het grote Kokosplakboek. De hele familie schrijft hun blunders op een briefje. Die doen ze in een schoenendoos en ieder jaar tijdens een barbecue op 31 juli wordt de prijs uitgereikt. De familie zit vol klunzen, iedereen kan heel goed blunderen (vooral oom Petter) en iedereen wil die prijs winnen. Alleen Poms moeder niet. Zij is secretaresse van de burgemeester en een heel nette vrouw die niets van al dat geblunder wil weten.
Dan komt het jaar van de 50e Gouden kokosnoot. Wie die wint komt op de eerste pagina van het nieuwe plakboek. Pom wil de prijs heel graag winnen, maar van haar moeder mag ze beslist niet meedoen. Dat snapt Pom niet. Titus besluit Pom stiekem te gaan helpen. Hij schakelt daar de burgemeester voor in.
Ondertussen is er een geheim. In het grote Kokosplakboek ontbreekt de bladzijde van de 44e Gouden kokosnoot. Pom en Titus ontdekken dat, maar niemand in de familie wil zeggen wat er toen is gebeurd. Aan het eind van het boek komt iedereen daar door een enorme blunder van Poms moeder achter.
En ondertussen wordt er het hele boek door flink geblunderd!

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint met een aantal hoofdstukken 0 waarin de wedstrijd wordt uitgelegd. Dan begint hoofdstuk 1. Het is acht dagen voor 31 juli en opa en oma willen de voorbereidingen voor de 50e Gouden kokosnoot bespreken.
Het verhaal wordt in drie hoofdstukken 0 en 33 verdere hoofdstukken verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind met een samenvatting.
Bij voorbeeld: hoofdstuk 10, Een goed telefoongesprek. In dit hoofdstuk belt Titus burgemeester Slotjes op om te vragen of hij hen kan helpen Poms moeder om te praten. Aan het eind van het gesprek maken ze een afspraak om stiekem bij de burgemeester langs te komen.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af of het boek nog een vervolg krijgt.
Ik denk dat dat heel goed zou kunnen!

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website. Toen het boek verscheen, was ik precies 20 jaar schrijver. 20 jaar is een jubileum, net als de 50e Gouden kokosnoot een jubileum is!
Achter in het boek staat een lijst met boeken die ik in die 20 jaar geschreven heb.

Wat vind ik zelf?
Ik wilde al heel lang een boek schrijven over een blunderende familie. Ik kan zelf best goed blunderen en soms is dat best lastig. Maar ik probeer er dan altijd maar om te lachen. Vaak willen mensen geen fouten maken en de beste zijn, maar dat lukt natuurlijk nooit. In dit boek wint de grootste kluns zelfs een prijs.
Dit boek zet je daar misschien over aan het denken. Zou jij zo’n prijs willen winnen? Of vind je dat je je juist moet schamen voor een blunder? Net als oom Petter vind ik dat je je nooit hoeft te schamen. “Behalve als je iemand uitlacht. Dan moet je je dood schamen,” zegt hij.
Verder heb ik geprobeerd alles zo op te schrijven, dat je er ook om kunt lachen. Want als je lacht, word je vanzelf weer vrolijk.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Leuk liedjes over mijn boeken staan op www.youtube.com/toscamenten. Daar staat ook de boektrailer van De Gouden Kokosnoot.
Je kunt er ook heen via de pagina liedjes op deze website.

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Een recensie is een mening. Op deze website staat een pagina met recensies, in het menu hierboven onder ‘boeken’.
Klik hier om meteen naar de recensies over De Gouden Kokosnoot te gaan.

Tip
Vond je de Gouden Kokosnoot leuk? Lees dan ook mijn andere boeken!
Achterin de Gouden kokosnoot staat een lijstje van verschenen boeken.

 

Gneonar
Share This