Boekbespreking Dummie de mummie deel 0

Dummie de mummie deel 0 verscheen in mei 2020. Het speelt zich af in het Oude Egypte, toen Dummie nog Darwishi heette en bij zijn vader en moeder in het paleis woonde. Het is eigenlijk het elfde boek over Dummie, maar omdat het verhaal zich vroeger afspeelde (en dus lang voor het eerste boek) heb ik het maar deel 0 genoemd.
Superleuk dat je er een boekbespreking over doet! Ik ga je helpen. Hieronder vind je genoeg informatie om mee te beginnen. Veel succes!

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Darwishi en Noezi. Darwishi kennen we eigenlijk als Dummie de mummie, maar in dit boek is hij nog een jonge prins en leeft hij nog in het oude Egypte in het paleis.
Noezi is zijn beste vriend met wie hij het liefst in de Nijl zwemt.
Darwishi’s vader en moeder heten Achnetoet en Enisis.
Vertel ook iets over Hepsetsoet. Dat is de hogepriester die Darwishi alles moet leren voor als hij later zelf koning is.
Osala is de goudsmid en de vader van Noezi. Die heeft een werkplaats waar Darwishi graag is.

Waar gaat het verhaal over?
In het begin van het boek beleven Darwishi en Noezi een spannend avontuur met een nijlpaard. Darwishi wordt aangevallen, maar vlak voor het nijlpaard bij hem is, stopt het dier opeens. De zon wordt zwart en de wereld lijkt stil te staan.
De jongens gaan bezorgd naar huis, en daar blijkt dat de oude koning, Darwishi’s opa precies tijdens de zonsverduistering is gestorven. Nu wordt Darwishi’s vader koning. En daarna… is Darwishi aan de beurt!
Zijn vader vertelt hem dat Darwishi daarom vanaf nu alles moet leren over het land en de goden voor als hij zelf koning wordt. Maar dat wil Darwishi helemaal niet! Hij wil veel liever met Noezi spelen, dus zijn vader moet gewoon zo lang mogelijk blijven leven. Maar hoe regel je dat?
De jongens maken een plan. Om zijn vader zoveel mogelijk geluk te geven, wil Darwishi een kroon met een gouden scarabee voor hem maken. Goud brengt namelijk geluk, en een scarabee geeft eeuwig leven.
Hij zorgt ervoor dat ze mee mogen naar de goudmijnen in het zuiden. In een spannende nacht hakken ze stiekem zelf goud uit, en weer thuis brengen ze het goud naar de werkplaats van Noezi’s vader en maken ze er een scarabee van. Ze hebben nog genoeg goud voor een kroon, maar voor ze die kunnen maken, loopt het plan in de soep.
De Nijl stroomt niet meer over en het land verdroogt. Hepsetsoet wil een offer gaan brengen aan de god van de Nijl, dat is de heilige krokodil Petsuchos. Hij ontdekt in de werkplaats het nieuwe goud en laat er gouden eieren van maken als offer.
Darwishi moet mee om het offer te brengen. De heilige krokodil blijkt te kunnen dansen, en Darwishi en zijn vader dansen met de krokodil. Maar zou dat genoeg zijn om de Nijl weer te laten overstromen? Eigenlijk moet Darwishi het beste wat hij heeft offeren, en dat is die gouden scarabee. Die heeft hij stiekem bij zich…
Nu moet Darwishi kiezen. Geeft hij die machtige scarabee aan de heilige krokodil, zodat het land weer overstroomt en vruchtbaar wordt? Of bewaart hij hem voor de kroon van zijn vader, zodat hij zelf nog lang geen koning hoeft te worden? Hoe kun je daar nou uit kiezen…?
Dan eet de krokodil de scarabee per ongeluk op. Darwishi is helemaal teleurgesteld. Wat moet hij nu?

Meer moet je maar niet vertellen. Behalve dat het verhaal na nog een paar heel spannende hoofdstukken gelukkig net goed afloopt.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het verhaal wordt verteld in 30 hoofdstukken. Per hoofdstuk vindt er een belangrijke gebeurtenis plaats. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, krijg je vanzelf een soort samenvatting.
Hoofdstuk 1 heet bijvoorbeeld Een griezelige ontmoeting; dat gaat over de aanval van het nijlpaard in de Nijl. Hoofdstuk 2 heet Slecht nieuws; dat gaat over het overlijden van Darwishi’s opa.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af of het boek nog een vervolg krijgt. Iedereen weet natuurlijk dat Darwishi later helemaal geen koning zal worden, maar een mummie bij Goos in Polderdam. Ik denk dat ik daar ook nog wel een keer een verhaal over zal schrijven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website, bijvoorbeeld hier. Toen het boek verscheen, was ik al 20 jaar schrijver en in die tijd had ik al tien boeken over Dummie geschreven en prijzen met hem gewonnen.
Achter in het boek staat een lijst met die tien Dummieboeken.

Wat vind ik zelf?
Ik wilde al heel lang een boek schrijven over Dummie in de tijd dat hij nog leefde. 2020 was het jaar van de geschiedenis, en dat was ook het thema van de Kinderboekenweek. Dus dat was ineens een heel goed moment.
Ik ben ooit in Egypte geweest voor onderzoek naar Dummies tweede boek, en ik heb alle foto’s en aantekeningen weer uit de kast gehaald. Het was heel leuk om weer over het oude Egypte te schrijven. Wat was dat toch een bijzondere tijd!
Ik heb wel te doen met de jonge prins Darwishi, je zou toch maar koning moeten worden, dat is best lastig. En verder vind ik Noezi supergrappig. Die is nog eigenwijzer dan Dummie in Polderdam.
Verder heb ik geprobeerd alle spannende hoofdstukken zo op te schrijven, dat je er ook om kunt lachen. Want als je lacht, kun je alles aan.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Wist je dat ik liedjes maak? Leuke liedjes over Dummie de mummie en mijn andere boeken staan op www.youtube.com/toscamenten. Daar staat ook een liedje met een bijbehorende clip over een dansende krokodil. Het heet Swing Swing Kroko, en ik heb het speciaal bij dit boek gemaakt. Klik hier om het filmpje te zien. Zet het maar op in de klas en zing mee!
Je kunt naar alle liedjes via de pagina liedjes op deze website, klik hier.

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Een recensie is een mening. Op deze website staat een pagina met recensies, in het menu hierboven onder ‘boeken’.
Klik hier om meteen naar de recensies over Dummie de mummie deel 0 te gaan.

Tip
Vond je de Dummie de mummie deel 0 leuk? Lees dan ook de andere boeken over Dummie. Of een van al die andere boeken die ik heb geschreven. De boeken over Siem en Struis. Of De Gouden Kokosnoot bijvoorbeeld. Dat zijn echte lievelingsboeken van me.

 

Share This