Op 13 september 2023 ontving Tosca Menten een GOUDEN BOEK voor Dummie de mummie en de gouden scarabee. Een Gouden Boek is een bijzondere en zeldzame onderscheiding van de CPNB gebaseerd op verkopen in een aantal door de CPNB geselecteerde verkoopkanalen.

Persbericht:
“De jeugdroman┬áDummie de mummie en de gouden scarabee is bekroond met een Gouden Boek. Het eerste deel uit de succesvolle reeks van schrijfster Tosca Menten is meer dan 75.000 keer over de toonbank gegaan.
Het eerste boek van de reeks verscheen in 2009. Het verhaal gaat over Goos, een basisschoolscholier die opeens een levende mummie in zijn bed vindt. Hij raakt bevriend met de mummie (Dummie) en samen beleven ze allerlei avonturen. De reeks werd wereldwijd vertaald en verfilmd.
Boeken voor volwassenen worden met een Gouden Boek bekroond als er 200.000 exemplaren zijn verkocht. Bij jeugdboeken gebeurt dit bij 75.000 exemplaren.
Een woordvoerder van boekenkoepel CPNB noemt het “heel bijzonder als van een jeugdboek zoveel exemplaren worden verkocht”. Per jaar worden gemiddeld twee Gouden Boeken aan romans voor jongeren uitgereikt. Over het algemeen gaat dit om boeken die net uitgekomen zijn. Het komt volgens het CPNB “niet vaak voor dat een boek na al die jaren nog deze mijlpaal behaalt”.”

Share This