biblionrecensie (oktober 2015)

Omdat de koning op Koningsdag naar Polderdam komt, mag de klas van Dummie en Goos de aubade zingen: een saai optreden met brave liedjes. Dan vindt Dummie een oude Afrikaanse trommel vol amuletten op de rommelmarkt, die magische krachten zou hebben. Zodra Dummie trommelt vliegt het geluk hem om de oren: ze krijgen de allerleukste invaljuf van de wereld en Dummie mag op Koningsdag onverwacht een hoofdrol spelen. Maar als de amuletten verdwijnen gaat alles mis. Zevende boek met avonturen van Dummie de Mummie, zijn vriend Goos en vader Klaas. Spannend en vlot leesbaar verhaal, vol humoristische dialogen die bruisen van levenslust, ideeën en impulsief gedrag. Kundig bijeengehouden geheel met afwisseling waarin ook thema’s als omgaan met de nieuwe liefde van een ouder en de angsten die dat opwekt, geloof en bijgeloof en vriendschap een rol spelen. Het taalgebruik is treffend en speels. De illustraties (inkt, ecoline) in grijstinten zijn sprekend en grappig. Fijn nieuw boek over deze hartverwarmende en opstandige mummie. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Pluizuit recensie (november 2015)

Op Koningsdag komt de koning naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen. Anna-Lies mag zelfs viool spelen, omdat ze de dochter van de burgemeester is. Maar ook andere kinderen willen een instrument bespelen. Wanneer Dummie op een rommelmarkt een mooie oude Afrikaanse trommel ziet, wil hij die kopen. Ideaal voor de aubade vindt hij. Net dan krijgen ze een Afrikaanse invaljuf, Sayenne. Zij bedenkt een swingend Afrikaans nummer waarbij de hele klas mee muziek kan maken. Wanneer de schooldirectrice bezwaren heeft, schakelt Dummie zijn oude vriendin, de vorige koningin zelf, in. Ondertussen kunnen de vader van Goos en Sayenne het erg goed met elkaar vinden. Maar dat vindt Goos niet fijn, hij wil zijn vader voor zich alleen.

Er gebeurt weer heel wat in dit nieuwe avontuur van Dummie de Mummie en zijn vrienden. Dummie heeft als jongen goed leren trommelen, en dat duikt weer op wanneer hij een mooie Afrikaanse trommel koopt. Door de verhalen van de vader van Sayenne, oude Afrikaanse verhalen, gelooft Dummie dat hij door de trommel met de geest van zijn moeder kan praten. Hij is er ook van overtuigd dat de trommel geluk brengt. Maar Goos is het daar niet mee eens, voor hem is Sayenne een indringster. Er komen dan ook weer heel wat gevoelens aan bod, bij Dummie en bij Goos. Ze zijn zo tegengesteld dat de 2 vrienden het toch wat moeilijk krijgen met elkaar. Ook Goos’ vader heeft het moeilijk, want Goos is belangrijk, maar Sayenne ook. Ondertussen zit er ook heel wat humor in het verhaal, vooral op school wanneer de confrontaties met Anna-Lies plaatsvinden, of met de directrice. Hoe Dummie steeds alles geregeld krijgt, blijft mooi om zien.
Opnieuw een vrolijk en spannend avontuur van Dummie, Goos en alle andere bekenden. En nu Sayenne in hun leven gekomen is, zal ze wel blijven ook. Een aanwinst voor de reeks.

Mik Ghys

Share This