Biblionrecensie (2014)

Na de verhalen van astronoom Niklas zijn Dummie en zijn vriend Goos al snel in de ban van de sterrenkunde. In de kerstvakantie gaan ze met Goos’ vader naar Oostenrijk, waar Dummie via een sterrenkijker hoog op een berg in contact hoopt te komen met zijn overleden vader, farao Achnetoet, die volgens hem in Osiris (Orion) woont. Hoofdstukken (in speciaal lettertype) waarin Darwishi vierduizend jaar geleden door astronoom Hepsetsoet onderwezen wordt over het heelal, wisselen af met avonturen in Oostenrijk. Zal Dummie zijn vader vinden? En kan die hem helpen als er ijselijk gevaarlijke situaties zijn?
Hilarische verwikkelingen, het grappige taalgebruik van de impulsieve Dummie, de emoties rond overleden ouders en gevaarlijke situaties zorgen ervoor dat het verhaal voortdurend in beweging blijft. Vlotte illustraties (inkt en ecoline) in grijstinten geven de sfeer, stemmingen en dynamiek heel goed weer. Kleine sterrenkaarten verduidelijken veel.
De auteur kreeg advies van de organisatie UNAWE die kinderen in contact wil brengen met de sterrenkunde en hen wil laten inzien welk bescheiden plekje wij op aarde innemen in het uitgestrekte heelal.
Erg spannend en leerzaam verhaal dat ook erg leuk is om voor te lezen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Share This