De wraak van Knor

oktober 2010

Biblion recensie

Achterkleindochter Bette Babs Buitelaar (de 9-jarige hoofdpersoon) krijgt bezoek van opa Tuitjes. Hij komt zes weken logeren om mee te doen aan de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als Bette Babs jarig is, krijgt ze van opa een huisdier: een big. Waakzaamheid is geboden, want als slager Smak verneemt dat ze een scharrelvarken bezitten, loopt Knor – zo noemen ze de big – gevaar. Of juist niet? Het boek begint met een voorgeschiedenis (op roze papier) waarin het conflict tussen de slagers Tuitjes en Smak wordt uitgelegd: ze willen beiden de beste worstjes ter wereld maken. Tuitjes wint na zwendelarij. Humor speelt de eerste viool, maar onderhuids is er ook aandacht voor vleesconsumptie/vegetarisme. Spanning is ook aanwezig, al zal de zeer oplettende lezer de vooruitwijzing in het krantenartikel begrijpen. De tweekleurenillustraties (zwart met allerlei tinten roze) zijn talrijk en uitermate geestig. Een Roald Dahl-achtige geschiedenis, je kunt het slechter treffen als je een vergelijking maakt. Spetterend (voorlees)verhaal met uiteraard de onvermijdelijke fecesgrappen.

Genieten vanaf ca. 9 jaar – Ton Jansen

De wraak van Knor

Recensie Pluizuit

november 2010

De familie van Bette Babs is erg verrast als de opa van mama plots voor de deur staat. Hij woont in Amerika maar komt onverwacht logeren omdat zijn huis weggewaaid is. Beweert hij, want eigenlijk komt hij deelnemen aan een worstwedstrijd. Vroeger was hij slager en maakte de lekkerste worst van het land. Tot slager Smak opdook, en ook lekkere worst maakte. Ze maakten zo’n ruzie over wie de lekkerste worst had, dat de slagersbond hen verbood om nog deel te nemen aan wedstrijden. 25 Jaar mochten ze niet deelnemen, en die zijn nu om. Opa slaagt er in Bette Babs een varkentje als huisdier cadeau te geven, met de bedoeling het te slachten voor de wedstrijd. Maar de hele familie is weg van Knor en zal alles doen om hem te redden.

Dit is een knotsgek verhaal dat je met een nieuw oog naar worstjes laat kijken.
Als lezer ken je de voorgeschiedenis van opa Tuitjes, dus besef je maar al te goed dat zijn bezoek goed gepland is. Je leeft mee met Bette Babs, die opa erg lief vindt en niet wil geloven dat hij slechte bedoelingen heeft. Door haar vriendje en een bezorgde tante begint ze toch te twijfelen, en op het einde beseft ze dat ze is beetgenomen. Dan moet iedereen alles op alles zetten om Knor te redden. En dan moet opa nog een lesje krijgen. Een spectaculaire les zelfs, die iedere lezer zal doen gniffelen. De illustraties zijn erg vrolijk en sluiten mooi aan bij het verhaal. Ze vormen een perfecte combinatie met de humor in de tekst.
Een grappig verhaal over een ongewoon huisdier.

Mik Ghys

Share This