NBD Biblion

oktober 2008

Kaya (11) heeft bij haar geboorte een tip van haar tante Greet gekregen in een dagboekje: ‘Als je iets doet, doe het dan goed. Als je niets doet, geniet er dan van’. Kaya past deze tip toe, met een kleine verandering: ‘Als je iets niet goed kunt doen, doe dan niets’. Na veel vergeefse pogingen om iets net zo goed te doen als haar perfecte broers, is ze in winterslaap gegaan. Haar vriend Simon heeft net als Kaya te maken met beroerde omstandigheden: hij is dom en dik. Ook hij voert op school niets uit. Kaya en Simon zitten in groep zeven bij juffrouw Francien, maar de juffrouw gaat trouwen en verhuizen. Stel op sprong wordt juffrouw Pots aangenomen. Ze is afschuwelijk, chagrijnig en geeft veel straffen. Kaya en Simon worden wakker uit hun winterslaap. Juffrouw Pots moet weg! Het verhaal is humoristisch geschreven vanuit het perspectief van Kaya. De vele grappige illustraties, die emoties en lichamelijke kenmerken goed weergeven, doen denken aan de tekeningen van Quentin Blake. Ruime bladspiegel met prettig leesbaar lettertype. Een leuk verhaal over buitenbeentjes. Vanaf ca. 10 jaar.

M. Migchelsen

Pluizuit

oktober 2008

Kaya en Simon zijn heel goede vrienden. Ze hebben samen besloten om de rest van hun leven een winterslaap te houden, omdat alles in het leven hen tegenzit. Op school lukt het hen opvallend goed om gewoon niets uit te voeren. Tot hun juf verliefd wordt en verhuist. De vervangster, juffrouw Pots, is een ramp. Ze doet niets anders dan de hele klas pesten en straf geven. Wanneer ze van Simon haar favoriete mikpunt maakt, slaan bij Kaya de stoppen door. Ze schuift haar winterslaap even terzijde en neemt het op tegen de verschrikkelijke juffrouw Pots. Tot ergernis van haar klasgenoten, die een plan bedachten om juffrouw Pots dwars te zitten. Ze wilden superlief doen en telkens ze straf kregen haar bedanken. Maar Kaya en Simon doen niet mee, ze gaan op zoek naar de reden waarom hun directeur zo bang lijkt te zijn van juffrouw Pots. Wat ze ontdekken hadden ze echt niet verwacht…

Dit dolkomische detectiveverhaal heeft een vlotte en erg grappige stijl. Kaya is ondernemend, vol plannen, en niet bang om ze uit te voeren. Simon zorgt voor de grappige noot, hij is de gezellige dikkerd die geregeld alles in het honderd laat lopen. Dat zorgt uiteraard voor heel wat komische situaties. Deze supergemene juf doet denken aan juffrouw Bulstronk, de juf die Roald Dahl bedacht voor Matilda. Maar deze juf is een waar mysterie, en Kaya ontdekt alles op eigen houtje, met een beetje hulp van Simon. Leuke personages en een grappig verhaal zorgen voor fijn leesplezier met dit boek.

Mik Ghys

Share This