Boekbespreking over Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl

Alle weetjes over Dummie staan op zijn
eigen website: www.dummiedemummie.nl

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Goos, Dummie, en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: Alfonso Romano, Herman, Rafael en oom Gino. En aan het eind is Sayenne er weer!

Het boek gaat over Dummie, die uit een andere tijd komt. Door gebeurtenissen in Nederland denkt hij soms ineens weer heel erg aan vroeger. In dit boek denkt hij aan een smaragd die hij ooit aan zijn moeder heeft gevonden. Natuurlijk wil hij die zoeken.
Dit is het verhaal:
Dummie en Goos laten Klaas zonder dat hij het weet meedoen met een pizzabakwedstrijd. De prijsuitreiking is op Klaas’ verjaardag en tot ieders verrassing wint Klaas een reis naar Rome. Daar mag hij in een beroemde pizzeria zijn Pizza Broccoloni presenteren. Een paar weken later reizen Klaas, Dummie en Goos naar Rome. Op een camping worden ze buren van de schrijver Herman. Die is in Rome op zoek naar de betekenis van een oude inscriptie. Die gaat misschien over de grote, bijzondere smaragd uit Egypte van de Romeinse keizer Nero. Dummie herinnert zich ineens ook een grote, bijzondere smaragd: de smaragd die hij vroeger zelf aan zijn moeder heeft gegeven en die door zijn vader vroeger in een obelisk is gezet. De Romeinen hebben vroeger obelisken uit Egypte naar Rome gehaald, en Dummie denkt dat de steen van Nero en die van zijn moeder misschien wel dezelfde kunnen zijn. Dus gaan ze er samen met Herman naar op zoek.
Als Klaas, Dummie en Goos wegregenen op de camping, mogen ze boven de beroemde pizzeria logeren, en maken ze kennis met Rafael, de zoon van de pizza-eigenaar. Die wil hen ook wel helpen zoeken. Zijn oom Gino brengt hen uiteindelijk in de onderaardse catacomben, waar ze inderdaad de oude inscriptie ontdekken. Maar er is geen groene steen. In een tweede, stiekeme zoektocht onder de grond ontdekken de drie jongens uiteindelijk ook een groene steen. Die heeft Rafael daar stiekem neergelegd, maar Dummie is blij. Volgens hem is dat ‘zijn’ smaragd. Hij geeft de steen uiteindelijk aan Sayenne, de vriendin van Klaas, die hen is nagereisd.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden. Darwishi mag met hogepriester Hepsetsoet mee naar de smaragdmijnen in het zuiden van Egypte. In de mijn vindt hij een grote smaragd, die hij aan zijn moeder wil geven. Daarna gaat het verhaal in onze tijd verder.
Het verhaal wordt in zeventien hoofdstukken en 301 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je tot een mooie samenvatting.
Voorbeeld: hoofdstuk 2, Een goeie buur. In dit hoofdstuk komen ze op de camping naast Herman te staan, die later een goede buur blijkt te zijn, omdat hij hen gaat helpen bij hun zoektocht.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik ben speciaal voor dit boek naar Rome gereisd. Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl is daarom een verhaal waarin je ook wat leert over Rome, de Oude Romeinen en de gladiatorenspelen. Ik vind Rome een heel mooie stad en het is erg leuk om daarover te vertellen.
Voor Dummie wordt het een lastige reis. Hij denkt dat hij iets van zijn moeder zal vinden, en ik wil hem niet teleurstellen. Maar het zou wel heel ongeloofwaardig toevallig zijn, als hij de steen van zijn moeder zou vinden. Dus ik moest iets bijzonders verzinnen, waardoor het verhaal niet verdrietig zou eindigen. En ik heb het geprobeerd zo op te schrijven, dat je er vooral om kunt lachen. Want als je lacht, word je vanzelf vrolijk.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies over Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This