Boekbespreking over De verschrikkelijke steen

De verschrikkelijke steen
Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen, dat zijn Foppe, Stef en natuurlijk Gneonar. Vertel dan iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: Leo Kerkhof, tante Berta, Herman en Liesje.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over macht.
Een kleine jongen wordt gepest door een klasgenoot. Op een dag krijgt de jongen op de markt een geheimzinnige steen van een nog geheimzinniger dwerg, die dat pesten heeft gezien. Met de steen kan de kleine jongen “groot” worden, zegt de dwerg. Maar groot betekent niet groot in centimeters, maar machtig!
En dan begint de ellende.
Met de steen rekent Stef af met zijn plaaggeest Leo Kerkhof. Maar daarna gaat hij gewoon verder met toveren en hij wordt steeds gemener. 
Zijn tweelingbroer Foppe is razend bezorgd. Hij wil een eind aan maken aan het getover, maar hij kan niet tegen Stefs steen op. Daarom steelt Foppe een eigen steen van de dwerg. Foppe kan nu ook toveren en heeft ook macht…. En wordt net zo gemeen!
De broers willen allebei de sterkste zijn. Ze gaan met hun stenen tegen elkaar vechten en toveren. En dat loopt niet zo maar goed af. Het boek eindigt met een gevecht.

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek wordt zogenaamd geschreven door Foppe, en staat dus in de ik-vorm.
Het boek bestaat uit zes delen:
deel 1: Drie rampen
deel 2: De verschrikkelijke steen
deel 3: De steen van stef
deel 4: Ik en mijn steen
deel 5: Onze wedstrijden
deel 6: En wat er toen verder allemaal gebeurde.
Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken, als je daar de titels van achter elkaar zet, en die in een paar zinnen uitlegt, heb je een samenvatting.
Vòòr elk deel staat een stukje in een andere letter, dat is geschreven vanuit de dwerg Gneonar.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Dit boek gaat over macht, en dat is best een serieus onderwerp. Als je ineens macht hebt, wil je de baas spelen, en dat loopt niet vanzelf goed af. Dat laat ik in dit boek zien en daardoor is het boek hier en daar ook een beetje gemeen spannend. Maar er zitten heel veel gekke en grappige grote mensen in het boek, en daar moet ik dan weer heel hard om lachen. In ieder geval is het een heel bijzonder verhaal, dat gelukkig wel goed afloopt (op een paar kleine dingen na).

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van De verschrikkelijke steen.

Share This