Boekbespreking over De wraak van Knor

De wraak van Knor
knor

Wie zitten er allemaal in het verhaal?

Vertel eerst iets over de hoofdpersonen, dat zijn Bette Babs, Tijn en opa. Dan iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: Papa en mama, tante Kristien en slager Smak. En natuurlijk Knor zelf.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over Bette Babs. Op een dag staat een onbekende opa op de stoep, die zegt dat hij komt logeren omdat zijn huis in Amerika is weggewaaid in een orkaan. Maar stiekem komt opa logeren omdat hij mee wil doen met een Worstwedstrijd van de Eeuw! Hij is vroeger slager geweest en wil de worstwedstrijd winnen van zijn oude rivaal, slager Smak.
Bette Babs is een paar dagen later jarig en opa geeft Bette Babs zogenaamd per ongeluk een varken voor haar verjaardag, en begint het vet te mesten.
 Als Bette Babs ontdekt dat opa een worstmolen heeft meegenomen, moet opa haar wel over de wedstrijd vertellen. Maar hij vertelt ook dat slager Smak net zo goed meedoet met de wedstrijd, en dat slager Smak Knor wil gebruiken als scharrelvlees voor de worst.
Bette Babs schrikt zich rot. Nu moet ze heel goed op Knor passen.
Maar is opa zelf wel te vertrouwen? Haar vriendje Tijn vindt in ieder geval van niet…
Stukje bij beetje ontdekt Bette Babs hoe de vork in de steel zit. En dan moet ze alles op alles zetten om Knor te redden van opa’s worstmolen!

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek begint met een inleiding. Die is gedrukt is op roze papier met witte letters en daardoor is het echt anders dan de rest van het boek. De inleiding gaat over worst. Het gaat ook over worstwedstrijden en over de ruzie tussen de winnaars van vroeger: slager Tuitjes en slager Smak.
Dan begint het verhaal op wit papier, dat bestaat uit twintig hoofdstukken. Als je de titels van de hoofdstukken onder elkaar zet, en die daarna in een paar zinnen uitlegt, heb je een mooie samenvatting van het verhaal.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik vind de wraak van Knor een heerlijk, gek verhaal over worst. Het boek gaat over jaloezie, dat is een heel nare eigenschap, waar je heel gemene mensen van kunt krijgen, zoals opa Tuitjes. Maar dat kun je wel lekker gek opschrijven! Het hoofdstuk over de Worstwedstrijd van de Eeuw is het vieste stukje dat ik ooit heb geschreven, ik lees dat heel graag voor. En opa Tuitjes krijgt lekker zijn verdiende loon. (Tip: lees pagina 123 en 124 nog eens een keer heel goed. WAAR DENK JE DAT OPA ÓÓK GEBLEVEN KAN ZIJN?)
Door het boek ga je misschien nadenken over het eten van dieren. Ik eet zelf wel vlees, maar natuurlijk niet van mijn huisdier. Op de achterkant van het boek staan deze twee regels, die gaan daar precies over:
‘Geef hier dat vlees! Hier, zeg ik je!’ (dat zegt opa)
‘Dat is geen vlees! Dat is Knor!’ schreeuwde Bette Babs.

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Daar vind je ook Knors eigen lied: ‘Ik ben Knor.’ Het gaat over een varken dat heel hard roept dat hij geen karbonade of stuk spek is, maar hij heeft ondertussen een geheim: zelf eet hij het allerliefst varkensvlees. De tekst staat in beeld, dus als je kan lezen, kan je het liedje gewoon meezingen!
 Wil je meteen naar Knors eigen lied? Klik hier!

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van de wraak van Knor.

Tip

Als je De wraak van Knor een leuk boek vindt, vind je De wraak van Lorre vast ook leuk.

 

De wraak van Lorre
Share This