Boekbespreking over Dummie de mummie en de dans van de cobra

Dummie de mummie en de dans van de cobra

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

Cobra

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: Ebbie, oom Yon en Bart. En in Amerika Steve, zijn vader Nelson en Mike. En dan is er nog de slang Asp Arat.

Waar gaat het verhaal over?
Klaas’ vriend de galeriehouder Bart heeft geregeld dat Dummie mag exposeren in New York! Klaas durft daar niet heen, maar Bart haalt hem over en Klaas en Dummie maken vol goede moed een hoop schilderijen voor de Amerikaanse galerie.
Als ze in New York zijn, moeten ze wachten op de opening van de tentoonstelling en gaan ze als toerist langs wolkenkrabbers, het Vrijheidsbeeld en het museum voor moderne Kunst. In het grote park raken Dummie en Goos verzeild in een ruzie tussen twee honkbalspelers van verschillende teams. Dummie mag met de New York Cobra’s meetrainen en blijkt heel goed te kunnen honkballen. Omdat de Cobra’s graag willen dat hij terugkomt, mag Dummie zo lang op hun mascotte, mister Siss passen. Maar die raakt Dummie kwijt in de metro en zonder mascotte gaan ze nooit de kampioenswedstrijd winnen!
Dummie wil hem per se vinden, maar waar zoek je zoiets? Dan krijgt de aanvoerder een ongeluk en mogen Dummie en Goos meespelen. Waar is mister Siss? Wordt de mascotte op tijd gevonden? En komt het nog wel goed met het kampioenschap?

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden in Egypte. Hepsetsoet en Darwishi zijn in Boeto voor het feest voor de slangengodin Asp Arat. Als een danser wordt gebeten door een slang, danst Darwishi net zo lang voor Asp Arat, tot zij de man laat leven. Daarna is er een sprong naar onze tijd en gaat het verhaal in Polderdam verder.
Het verhaal wordt in dertien hoofdstukken en 295 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, snap je hoe het in elkaar zit. Voorbeeld: hoofdstuk 2: Aan de slag: In dit hoofdstuk maken Dummie en Klaas tekeningen en schilderijen voor de expositie in New York. Wat maakt Dummie allemaal? En wat gebeurt er dan? Als je alle hoofdstuktitels achter elkaar zet, komt er vanzelf een samenvatting.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder gaat met Dummie. Dat deed ik ook, en daarom heb ik deel 6 geschreven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Dit is een boek over schilderijen, dat vind ik leuk omdat ik zelf de kunstacademie heb gedaan. Honkbal is echt een leuke Amerikaanse sport en bijgeloof rond een mascotte vind ik interessant. Ik ben voor het boek naar New York gereisd, en alles wat Dummie meemaakt, heb ik ook meegemaakt, daarom leeft het boek voor mij extra echt.
Ik vind het grappig dat Dummie zo anders tegen sommige dingen aankijkt, en dat Klaas en Goos proberen om hem niet uit te lachen, terwijl hij toch echt onzin praat. Over dat de aarde plat is, bijvoorbeeld. Dat krijgen ze Dummie niet uit zijn hoofd.
 Dummie blijft een ras-optimist, die bijna alles kan, zelfs honkballen. Maar hoe eigenwijs hij ook is, hij blijft altijd trouw aan Goos. Dat vind ik mooi.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen:
Ik ben Dummie: klik hier!
Dummies jodellied: klik hier!
Ik wil je nooit meer kwijt: klik hier!
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en de dans van de cobra.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This