Boekbespreking over Dummie de mummie en de drums van Massoeba

Dummie de mummie en de drums van Massoeba

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl


Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersoon Goos, Dummie, en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: Amboe, meester Krabbel, Sayenne, opa Zaoe, Ebbie en natuurlijk zijn juffrouw Friek en die verschrikkelijke Anna-Lies en Lissy er weer. En aan het eind is er de prinses!

Waar gaat het verhaal over?
De koning komt op Koningsdag naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen. Wie een instrument heeft mag ook een solo spelen. Dummie wil dat best en op de rommelmarkt vindt hij een oude trommel vol amuletten uit Afrika. Volgens de marktkoopman is die van een medicijnman geweest en zitten er nog geheime krachten in. Goos en Klaas geloven daar niks van, maar zodra Dummie gaat trommelen, krijgt hij alleen nog maar geluk. Als meester Krabbel ziek wordt, verschijnt de liefste invaljuf van de wereld, de koningin belt Dummie op en Dummie krijgt een hoofdrol op Koningsdag. Bovendien doet juf Sayenne Dummie ook nog eens aan zijn moeder denken en lijkt Klaas verliefd op haar te worden. Dat komt volgens Dummie allemaal door de goede geest Massoeba.
Toch is niet alles koek en ei. Goos wil helemaal niet dat zijn vader verkering krijgt. En Dummie houdt met steeds minder mensen rekening.
Dan verdwijnen de amuletten, en opeens gaat alles mis. Doet die trommel dan toch iets? Net als Goos denkt dat dat misschien toch wel zo is, wordt alles weer anders.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden. Koning Achnetoet krijgt visite van een koning uit een ander land. Die neemt cadeautjes mee, en Darwishi krijgt een trommel uit de diepste bossen van hun land. Zijn  vriend Amboe vertelt hem dat er krachten zitten in zulke trommels die de goede geest Massoeba kunnen oproepen. Daarna gaat het verhaal in onze tijd verder.
Het verhaal wordt in zestien hoofdstukken en 304 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind.
Voorbeeld: hoofdstuk 2, Een bijzondere trommel: In dit hoofdstuk vindt Dummie op de rommelmarkt een oude trommel die van een medicijnman is geweest. Dat kun je dan samenvatten.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder moet met Klaas en Sayenne. Dat doe ik ook, en daarom ga ik deel 8 schrijven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Dummie de mummie en de drums van Massoeba is een verhaal over een geheimzinnige trommel. Doet die trommel nu wel of niet iets? Of is het gewoon de kracht van de verbeelding?
Dit boek zet je daar misschien over aan het denken. Zou jij geloven in geheime krachten van een trommel? Of is dat allemaal bijgeloof? En is een beetje bijgeloof eigenlijk zo erg? En wat zou jij ervan vinden als je al jaren met je vader leeft en je vader wordt verliefd?
Ik heb me dit soort dingen ook afgevraagd, en het antwoord staat in het boek.
Verder heb ik geprobeerd alles zo op te schrijven, dat je er ook om kunt lachen. Want als je lacht, word je vanzelf weer vrolijk.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Zodra er een paar recensies van Dummie de mummie en de drums van Massoeba zijn kan je die hier vinden.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This