Boekbespreking over Dummie de mummie en de gouden scarabee

Dummie de mummie en de gouden scarabee

Dummies eigen website

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?

Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: meester Krabbel, Ebbie en juffrouw Friek. En dan zijn er natuurlijk nog Anna-Lies en Lissy, die worden ook nog belangrijk.

Waar gaat het verhaal over?

Een jongen van tien jaar vindt op een avond een levende mummie in zijn bed. Die blijkt per ongeluk tot leven te zijn gekomen na een ongeluk met een vrachtwagen. De jongen en zijn vader besluiten de mummie te houden, om hem te beschermen tegen de wetenschap. Ze noemen hem Dummie, naar de beginletters van de zes namen van het mummietje.
Omdat Dummie zich na een tijdje begint te vervelen, besluit de vader dat Dummie naar school moet. Dan gaat het helemaal mis…
Het verhaal gaat tegelijk ook over hoe moeilijk het is om te wennen in een vreemd land, waar alles anders is, en waar sommige mensen je pesten, omdat je een vreemdeling bent. Het gaat bovendien over een bijzondere vriendschap.

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek begint met een voorwoord. Het is ruim 4000 jaar geleden in Egypte, als de kleine Darwishi, zoon van een farao dood gaat. Dan komt er een sprong naar onze tijd en ons land, waarin de vrachtwagen met Darwishi’s mummie erin verongelukt, en je leest hoe Darwishi uit de ravage wegvlucht.
Daarna begint het verhaal.
Het verhaal wordt in negen hoofdstukken verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind.
Voorbeeld: hoofdstuk 4, Een heel slecht idee: In dit hoofdstuk besluit Klaas dat Dummie maar naar school moet. Dat vindt Goos wel een heel slecht idee, want misschien wordt Dummie daar ontmaskerd.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder moet.
Dat deed ik ook, en daarom heb ik deel 2 geschreven.

Vertel iets over de schrijver

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?

Ik weet dat het onmogelijk is, en toch is het net alsof het echt kan gebeuren. Eigenlijk zie ik het helemaal voor me. Er zit ook van alles in het boek: Grappen, maar ook verdrietige stukjes. En het is een heel spannend verhaal.
Dummie vind ik echt een leuk, driftig kereltje, en Klaas vind ik een leuke vader, maar af en toe erg onhandig. Juffrouw Friek is natuurlijk erg vervelend, en die dochter van de burgemeester is gewoon verschrikkelijk.
Ik ken trouwens gelukkig niemand zoals Anna-Lies, want die zou ik er gelijk eens flink van langs geven! Ik heb zelf drie kinderen, en die weten dat ik helemaal niet van pesten houd! En mensen pesten die er anders uitzien (in dit boek bijvoorbeeld als een mummie), vind ik heel erg fout.
Verder vind ik het belangrijk dat kinderen om een boek kunnen lachen. Van lachen word je vanzelf vrolijk. Dus ik hoop dat jij hebt kunnen lachen!

Lees een stukje voor

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies

Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en de gouden scarabee.

Tip

Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This