Boekbespreking over Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba

Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

Dummie

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersoon Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: Bart en natuurlijk juffrouw Friek weer. En de koningin! En dan is er nog de hogepriester Hepsetsoet, die in het eerste stuk het beeldje maakt.

Waar gaat het verhaal over?
Op een dag ontdekt Dummie dat hij niet groot wordt, omdat hij niet eet. Dat is schrikken. Want wat moet hij dan? Dummie besluit dat hij dan in ieder geval net zo beroemd als zijn vader wil worden. Klaas verzint dat Dummie kan gaan meedoen met een wedstrijd voor jonge kunstenaars. Wie wint mag het portret van de koningin schilderen, en wordt dus beroemd.
In de verfwinkel ontmoeten ze de kunstenaar en galeriehouder Bart. Bart vindt Dummie zo goed dat hij hem gaat helpen bij de wedstrijd. Dummie mag in zijn atelier schilderen en hij maakt om te oefenen een portret van juffrouw Friek.
Ondertussen gaat Goos op zoek naar een eeuwenoud beeldje, de sfinx van Shakaba. Een tekening daarvan vonden ze in de scepter van Dummies opa. Dummie heeft Goos verteld over de geheimzinnige olie die in dat beeldje zit. Goos wil nu het beeldje vinden en hoopt dat Dummie met die olie misschien toch groot kan worden. Maar waar vind je zo’n beeldje? Dan lijkt het ook nog op de bodem van de zee te liggen! 
Uiteindelijk wint Dummie de wedstrijd en mag hij de koningin schilderen, en Goos vindt het beeldje. Maar of er nog olie inzit?
Het verhaal gaat uiteindelijk over een bijzondere vriendschap, en over hoop en positief blijven denken.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden. De kleine Darwishi is erbij als Hepsetsoet een gouden beeldje maakt van een sfinx, met het hoofd van Darwishi zelf. Het beeldje is gevuld met een geheimzinnige olie. Als Darwishi later groot is wil Hepsetsoet een stad Shakaba voor Darwishi bouwen, en heel veel van deze sfinxen als wachters bij de stad zetten.
Daarna gaat het verhaal in onze tijd verder.
Het verhaal wordt in veertien hoofdstukken en 299 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind.
Voorbeeld: hoofdstuk 2, Een vreselijk ontdekking: In dit hoofdstuk komen Goos en Dummie erachter dat Dummie niet groot zal worden. Dat kun je dan samenvatten.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder moet met Dummie en Goos. Dat deed ik ook, en daarom ben ik deel 4 gaan schrijven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba is een verhaal dat eigenlijk niet kan gebeuren. Dat weet ik ook wel, maar toch is het net alsof het voor me zie.
Er zitten grappen in het boek, en soms is het ook verdrietig. En het is best spannend. Dummie vind ik een superleuk, driftig kereltje. Hij maakt dingen mee die best moeilijk zijn, maar hij zit nooit lang in de put en is een enorme optimist. Klaas vind ik een leuke vader (wel een beetje onhandig) en Goos is een geweldige vriend.
Dit boek zet je misschien aan het denken. Door wat Dummie meemaakt ga je je dingen afvragen. Wat zou jij ervan vinden als je erachter komt dat je later niet groot wordt? Kun jij net zo optimistisch zijn als Dummie? En zou jij net zo bezorgd zijn als Goos? Ik heb me dit soort dingen ook afgevraagd, en ik vind het maar knap dat die twee jongens zich zo goed redden.
Verder vind ik het belangrijk dat kinderen ook om een boek kunnen lachen. Want er valt altijd wel iets te lachen, en daar word je vanzelf weer vrolijk van.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en de sfinx van Shakaba.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This