Boekbespreking over Dummie de mummie en de ster Thoeban

Dummie de mummie en de ster Thoeban

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

alfabet

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: meester Krabbel en Niklas Celsius. Niklas is in dit boek heel belangrijk. In Oostenrijk zijn er nog de skileraren Rob en Bas.

Waar gaat het verhaal over?
Dummie, Goos en Klaas ontmoeten Niklas Celsius, een oude studievriend van meester Krabbel. Die nodigt hen uit in zijn sterrenwacht in Oostenrijk. Dat wil Dummie dolgraag, want hij heeft van Hepsetsoet geleerd dat de oude koningen tussen de sterren wonen. Daar woont dus ook zijn vader, koning Achnetoet. Als hij die kan vinden, kan hij misschien met hem praten. Daarom schrijft hij een brief voor zijn vader. En ondertussen kunnen ze daar gaan leren skiën!
Eenmaal in Oostenrijk loopt het niet zo goed. Ze leren wel skiën, maar ’s avonds is het steeds bewolkt. Het lijkt erop dat ze geen ster gaan zien. Op een nacht is het ineens helder. Dummie, Goos en Niklas gaan op pad. Maar tussen de sterren kan Dummie zijn vader niet vinden en Dummie is ontroostbaar. Dan raken Dummie, Goos en Niklas verzeild in een sneeuwstorm en er gebeurt een ramp. De enige die Goos en Niklas nog kan redden is Dummie. Maar hoe? Misschien met hulp van de sterren?
Aan het eind van het boek blijkt Klaas nog een groot geheim te hebben.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden in Egypte. Darwishi loopt met Hepsetsoet in de woestijn en vertelt hem van alles over de sterren, waar Osiris woont en al hun dode koningen. Daarna is er een sprong naar onze tijd en begint het verhaal met de komst van Niklas.
Het verhaal wordt in veertien hoofdstukken en 295 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind.
Voorbeeld: hoofdstuk 5: Een druk weekje: In dit hoofdstuk treffen Goos, Dummie en Klaas voorbereidingen voor hun reis. Er is genoeg te doen, en dat kun je allemaal vertellen.
Af en toe staat er een stukje in een andere letter: dat stukje zien we vanuit Dummie.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder gaat met Dummie. Dat deed ik ook, en daarom heb ik deel 7 geschreven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Het verhaal over Dummie en de sterren vind ik zelf een van de mooiste en spannendste boeken van Dummie. Ik vind het mooi omdat je kunt lezen hoe mensen vroeger heel anders dachten over waar je na de dood blijft. En het is spannend omdat Goos en Niklas aan het eind in groot gevaar zijn. Het laatste hoofdstuk met Klaas op het bankje, waarin hij Goos’ moeder mist, vind ik heel verdrietig, daar moest ik zelf bijna huilen.
Maar verder word ik blij van de optimist Dummie, die nooit opgeeft, en van de bijzondere vriendschap van Dummie en Goos. Verder hoop ik dat je ook veel hebt gelachen. Van lachen word je vanzelf vrolijk!

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en de ster Thoeban.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt zijn tiende boek!

Share This