Boekbespreking over Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet

Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

Sarcofaag

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersoon Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: meneer Grijsbergen en Dimitri, en later de twee boeven. En dan is er natuurlijk nog de hogepriester Hepsetsoet, die voorkomt in de dromen van Dummie.

Waar gaat het verhaal over?
Dummie heeft heimwee. Hij wil terug naar zijn land, om het graf van zijn vader te zoeken. Maar Klaas heeft daar helemaal geen zin in. Vliegen naar Egypte is eng, kost veel te veel geld, en bovendien heeft Dummie geen paspoort. Maar Dummie regelt alles en dan gaan ze toch op reis.
Helaas is Egypte helemaal veranderd, en het graf is ook al nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor Dummie Goos moet redden, en daardoor uiteindelijk het graf vindt.
Het verhaal gaat tegelijk over het Egypte van vroeger en het Egypte van nu, en over hoe alles door de tijd heen verandert. Het gaat ook over de dood. En het gaat bovendien over een bijzondere vriendschap.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint met een lange droom van Dummie. Het is 4000 jaar geleden en de kleine Darwishi is erbij als zijn opa Sadihotep wordt begraven. Daarna begint het verhaal.
Het verhaal wordt in negen hoofdstukken verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind. Voorbeeld: hoofdstuk 2, Op reis: In dit hoofdstuk reizen Goos, Dummie en Klaas naar Egypte. Er gebeurt heel veel op die reis, dat kun je dan vertellen.
Af en toe droomt Dummie over vroeger. Die dromen staan in een andere letter tussen de hoofdstukken. Na zo’n droom weet Dummie zich iedere keer weer dingen te herinneren, waardoor ze verder kunnen zoeken.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder moet met Dummie en Goos. Dat deed ik ook, en daarom ben ik deel 3 gaan schrijven

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet is al net zo onmogelijk als Dummie de mummie en de gouden scarabee. Ik weet dat zoiets niet echt kan gebeuren, en toch is het alsof ik het net voor me zie. Het boek is grappig, verdrietig en ook nog superspannend.
Dummie is een rasoptimist. Hij maakt dingen mee, die moeilijk zijn, maar steeds blijkt dat hij een manier vindt om daarmee om te gaan. Klaas is een geweldige vader (misschien ene beetje onhandig) en Goos is een geweldige vriend.
Dit boek is niet alleen om te lachen. Door wat Dummie meemaakt ga je je dingen afvragen. Wat zou jij ervan vinden als je teruggaat naar je eigen land en het is helemaal veranderd? En hoe normaal is het eigenlijk dat wij in een graf rondwandelen en naar mummies van dode mensen kijken?
Tijdens mijn reis door Egypte heb ik me dit soort dingen ook afgevraagd, en ik weet het goede antwoord ook niet zo goed. Af en toe raakte in net zo verontwaardigd als dummie.
Maar natuurlijk is het geen boos boek geworden! Want kinderen moeten ook om een boek kunnen lachen. Hoe erg iets af en toe ook lijkt: van lachen word je weer vrolijk. Ik hoop dat jij dat ook hebt gedaan.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en de tombe van Achntoet.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt Dummies tiende boek!

Share This