Boekbespreking over Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra

Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra

Alle weetjes over Dummie de mummie staan op zijn eigen website: www.dummiedemummie.nl

Masker Sebek-Ra

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen Goos, Dummie en Klaas. Vertel dan over wie er nog meer in het boek voorkomen: meester Krabbel, Ebbie en juffrouw Friek. In dit boek is Anna-Lies erg belangrijk, door haar loopt het helemaal mis. In het museum zijn er nog dokter Alex van der Kwast en de bewaker Teun.

Waar gaat het verhaal over?
De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een optocht. Op aanwijzing van Dummie maken ze met zijn allen een supermooie optochtwagen van de Nijl. Maar al tijdens het maken is Anna-Lies steeds jaloers en zij zit Dummie op allerlei manieren dwars. Natuurlijk kan Dummie het niet laten om iets terug te doen.
Tijdens de optocht gaat het helemaal mis. Anna-Lies levert Dummie een rotstreek met water en Dummie vlucht een kist in, doet zijn verband af en doet alsof hij de pop is voor hun toneelstuk. Maar als de klas de pop zogenaamd in een piramide begraaft, gaat het toch nog mis. Dummie vlucht zonder verband de menigte in. Niemand weet waar hij is.
Klaas, Goos en Ebbie kunnen hem niet vinden en zijn radeloos. Om te verbergen dat Dummie kwijt is, gaan Ebbie en Goos ombeurten als Dummie naar school, en Goos wordt steeds wanhopiger. Maar op een avond is Dummie op televisie. De nieuwslezer vertelt dat de mummie is gevonden onder een brug. Hij is overgebracht naar een museum waar ze hem onderzoeken en een paar dagen zullen tentoonstellen. Daarna zal hij naar Egypte worden gebracht. Op de foto van Dummie draagt hij geen scarabee.
Klaas, Goos en Ebbie denken dat Dummie dood is en zijn enorm verdrietig. Ze gaan naar het museum om hem nog een keer voor het laatst te zien en om afscheid te nemen. Daar blijkt dat Dummie nog leeft, hij heeft zijn scarabee vlak voor ze hem vonden stiekem opgegeten.
De vrienden moeten alles op alles zetten om Dummie vlak voor zijn transport naar Egypte te bevrijden.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint 4000 jaar geleden in Egypte. Het is de dag voor de optocht voor het feest van de Nijl en Darwishi bekijkt met Hepsetsoet de wagen voor de optocht. Daarna is er een sprong naar onze tijd en begint het verhaal van de optocht in Kromdaal.
Het verhaal wordt in dertien hoofdstukken en 295 pagina’s verteld. Als je de titels van de hoofdstukken noemt en die titels uitlegt, kom je al een heel eind.
Voorbeeld: hoofdstuk 5: Een pop met een masker: In dit hoofdstuk maken Goos, Dummie en Ebbie de gemaskerde pop die tijdens de optocht in een kist naar een piramide wordt gedragen. Deze pop is belangrijk, want als het in het volgende hoofdstuk mis gaat, neemt Dummie de plaats van deze pop in.
 Af en toe staat er een stukje in een andere letter: Dan zien we alles vanuit Dummie.
Aan het eind van het boek vraag je je misschien af hoe het nu verder gaat met Dummie. Dat deed ik ook, en daarom heb ik deel 5 geschreven.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Om te beginnen weet ik dat Dummie in het echt onmogelijk kan bestaan, maar toch is het net alsof alles in het echt kan gebeuren. Dat komt vooral omdat ik zelf tijdens het schrijven altijd doe alsof ik Goos ben. Voor mij bestaat Dummie eigenlijk echt.
Dit boek zit vol grappen, maar tegelijk is het hier en daar ook heel erg verdrietig. Vooral als Goos afscheid gaat nemen in het museum, omdat hij denkt dat Dummie dood is. Bij dat stukje moest ik zelf bijna huilen. Daarna wordt het weer heel spannend.
Dummie vind ik een ras-optimist. Goos en Ebbie zijn geweldige vrienden en Klaas is een lieve, onhandige vader. Anna-Lies is een ramp. Het blijkt in dit boek dat haar ouders weinig tijd hebben voor haar, misschien komt het daardoor. Ze is heel jaloers op alle aandacht die Dummie altijd krijgt – en zij niet. Maar pesten is natuurlijk nooit goed te praten.
Verder hoop ik dat je veel hebt gelachen. Van lachen word je vanzelf vrolijk!

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Dummie heeft al drie eigen liedjes die je kan laten horen, klik maar op de plaatjes hieronder.
Ze staan allemaal op www.youtube.com/toscamenten

Dummies Jodellied

Ik ben Dummie

Ik wil je nooit meer kwijt

Recensies
Als je wilt weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra.

Tip
Lees ook de andere boeken van Dummie de mummie. In 2018 verschijnt zijn tiende boek!

Share This