Boekbespreking over Operatie Zeer Ernstige Ramp

Operatie Zeer Ernstige Ramp
Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen: Nona, Niels en Sam en juffrouw Van der Toorn. Vertel daarna over wie er nog meer in het boek voorkomen: meneer Storm, papa en mama, Floor en Theodoor.
En dan is er nog Hercules natuurlijk, die wordt zeer belangrijk.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over pesten en vriendschap. Heel Sanpeperveen huivert voor Sam, een super vervelende jongen die iedereen in het dorp pest. Dan komt er een nieuw meisje in de klas. Nona pikt het juist niet. Er ontstaat een strijd, waarin Nona samen met klasgenoot Niels afrekent met Sam. Ze gebruikt daarvoor zijn rat. Ook Floor en Theodoor en Juffrouw Van der Toorn zitten in het complot.

Hoe is het boek ingedeeld?

Het begint met hoofdstuk 0, waarin je kennismaakt met de verschrikkelijke Sam Veterklep.
Dan begint deel 1, waarin Nona op school komt en Sam leert kennen, en een beetje hulp krijgt van meneer Storm zodat ze achter Sams zwakke plekken komt.
In deel 2 verzinnen Nona en Niels een plan om met Sam af te rekenen. Ze gaan zijn rat stelen, ze gaan die africhten, gaan met de rat bungeejumpen en raken de rat weer kwijt. Tenslotte gebeuren er nog heel spannende dingen op de zolder van de school.
In deel 3 is alles voorbij, dat is het afsluitende deel: Hoe loopt het verder af.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik vind het leuk om vreemde grote mensen te verzinnen, en die zitten er genoeg in dit boek. Juffrouw van der Toorn is een erg zenuwachtige juf, en Floor en Theodoor zijn twee geweldige oude mannen met hun eigen bizarre gesprekjes, ik zie die twee zo zitten in ieder dorp. Sam is natuurlijk een enorme rotzak en zijn ouders doen het helemaal verkeerd.
Ik ken trouwens gelukkig niemand zoals Sam, want die zou ik er gelijk eens flink van langs geven. Ik heb zelf drie kinderen, en die weten dat ik helemaal niet van pesten houd. Iedereen die pest zou eigenlijk een flink pak slaag moeten krijgen, maar ja. Slaan mag natuurlijk niet. Dus de manier van Nona is zo gek nog niet.
Al met al vind ik het nog steeds een supergrappig boek. Het was mijn eerste dikke leesboek, en ik ben er nog steeds heel blij mee.

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Operatie Zeer Ernstige Ramp.

Tip

Als je Operatie Zeer Ernstige Ramp leuk vindt, vind je Juffrouw Pots, Tom Piekepol en de schat van Kartoni en De Verschrikkelijke steen vast ook leuk.

 

Juffrouw Pots
Tom Piekepol en de schat van Kartoni
De verschrikkelijke steen
Share This