Boekbespreking over Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Tom Piekepol en de schat van Kartoni
Kartoni

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel iets over de hoofdpersonen: Tom, meneer Kartoni, zuster Olie, Corina Buitenveld en tante Beppie. Vertel daarna iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: Antonia, Diederik, tante Nel, Elsje Langebroek en mevrouw Zwoep. En dan is er nog AA natuurlijk, die wordt ook belangrijk.

Waar gaat het verhaal over?
Dat verhaal gaat over geld, hebzucht en vriendschap. Tom wordt door zijn gemene moeder achtergelaten in een bejaardentehuis, omdat ze hem niet wil meenemen op vakantie. Hij zou bij tante Nel logeren maar die is helaas ziek geworden.
Tom komt op een kamer bij een meneer die doet alsof hij een garnaal is en vol wijze spreekwoorden zit. Het blijkt dat de meneer zich daar heeft laten opnemen, omdat hij op zoek is naar een schat in een theemeubeltje, dat ergens in het bejaardentehuis moet zijn. Tom en meneer Kartoni gaan samen die schat zoeken. Maar al gauw blijkt dat er meer mensen op zoek zijn naar de schat.

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek begint met hoofdstuk 0, waarin drie advertenties staan die alle drie met het verhaal te maken hebben.
Dan begint deel 1, waarin Toms geluksdag een ongeluksdag wordt. Toms vader en nare moeder gaan op vakantie, tante Nel is ziek en Toms vader en moeder brengen hem naar het bejaardentehuis.
In deel 2 gaan Tom en meneer Kartoni samen op zoek naar de schat. Ze doorzoeken het hele bejaardentehuis. Als ze het theemeubeltje eindelijk gevonden hebben blijkt dat de schat is verdwenen. Iemand anders is hen voor geweest. Maar wie?
In deel 3 werken Tom en meneer Kartoni samen met zuster Olie. Uiteindelijk vinden ze de schat toch, maar dan zijn er inmiddels wel een hoop heel vreemde dingen gebeurd.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik vond het heel leuk om een boek te schrijven over een kind in een bejaardentehuis. De vreemdste mensen in dit boek zijn zuster Olie, Corina en meneer Kartoni. Ik vind het heerlijk om ze gemene dingen te laten doen. Ook tante Beppie blijkt niet zo schattig te zijn als je in het begin denkt. En het meest moest ik lachen om mevrouw Zwoep in de zogenaamde muizenkamer.

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Tom Piekepol en de schat van Kartoni.

Tip

Als je Tom Piekepol leuk vindt, vind je Operatie Zeer Ernstige Ramp, Juffrouw Pots,  en De Verschrikkelijke steen vast ook leuk.

 

Juffrouw Pots
Operatie Zeer Ernstige Ramp
De verschrikkelijke steen
Share This