Boekbespreking over De wraak van Lorre

De wraak van Lorre
Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen, dat zijn Jop, Saar en Lorre. Dan iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: Papa, Malle Frits, Elsie Gember, Toni Panini, en nog wat buren.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over een papegaai die heel mooi kan zingen omdat hij bij een operazangeres woont en haar steeds nadoet. In het eerste hoofdstuk heeft hij geen geluk. Hij verliest een poot en moet voortaan met een houten poot door het leven. Tot overmaat van ramp verliest hij ook nog zijn baasjes door een ongeluk. Eenzaam vliegt hij weg…
Gelukkig komt hij terecht bij Jop. Jop en zijn vriendin Saar zorgen goed voor hem, en als een week lang niemand Lorre komt halen, denkt Jop dat Lorre nu van hem is.
Maar dan verschijnt de gemene platenbaas meneer Panini aan de deur. Meneer Panini zou platen opnemen met de operazangeres. Omdat hij weet dat Lorre net zo mooi kan zingen als zij, wil hij nu Lorre kopen om platen met de papegaai op te nemen. Gelukkig stuurt papa de griezel weg. Maar dan verdwijnt Lorre ineens spoorloos. 
Waar is hij gebleven? Jop en Saar zijn radeloos. 
Na een vreemde advertentie in de krant heeft ineens het hele dorp een papegaai. Wat is er allemaal aan de hand? En wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?
Als Jop en Saar Lorre eindelijk vinden, nemen ze verschrikkelijk wraak.

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek begint met een inleiding. Die is gedrukt is op groen papier met witte letters en daardoor is het echt anders dan de rest van het boek. De inleiding gaat over Lorres tijd bij de zangeres en haar man in huis, hierin lees je waarom Lorre zo mooi kan zingen en hoe hij aan zijn houten poot komt.
Bij hoofdstuk 1 begint het verhaal op wit papier, dat bestaat uit 22 hoofdstukken. Als je de titels van de hoofdstukken onder elkaar zet, en die daarna in een paar zinnen uitlegt, heb je een mooie samenvatting van het verhaal.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik vind De wraak van Lorre een super grappig en gek verhaal. Dat komt natuurlijk door de opera-zingende papegaai met een houten poot, die nog kan tapdansen ook. Maar ook door de gemene platenbaas, de praatzieke Elsie en de malle Malle Frits.
Het boek gaat over hebberigheid, dat vind ik een leuk thema om over te schrijven, omdat je dan lekker gemeen kunt doen. Ondertussen kun je iets leren over hoe je omgaat met een (huis)dier en je leert van alles over papegaaien.
Ik vind het heel leuk om verhalen te schrijven die gaan over kinderen die in een gekke situatie terechtkomen doordat volwassenen zich idioot gedragen. Malle Frits kan er niks aan doen. Maar meneer Panini wel. En Elsie Gember ook! Ik ken iemand die precies is als Elsie Gember. Haha, die heb ik gewoon gebruikt voor dit boek. Iedere keer als ik over Elsie lees, denk ik weer aan dat bemoeizieke mens! Verschrikkelijk en heerlijk tegelijk!
Toen ik het verhaal schreef, was ik steeds benieuwd hoe ik Jop en Saar kon laten winnen van meneer Panini. Tenslotte is dat gelukt, maar ze hadden er wel de papegaaien voor nodig. Ik hoop dat je bij het lezen net zo gelachen hebt als ik bij het schrijven.

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Daar vind je ook Lorres eigen lied: ‘Ik ben Lorre.’ Dat gaat over Lorre die van alles vertelt over zichzelf. De tekst staat in beeld, dus als je snel kan lezen, kan je het liedje gewoon meezingen!
 Wil je meteen naar Lorres eigen lied? Klik hier!

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van de wraak van Lorre.

Tip

Als je De wraak van Lorre een leuk boek vindt, vind je De wraak van Knor vast ook leuk.

 

De wraak van Knor
Share This