Boekbespreking over Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist
Gneonar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen, dat zijn Dirkje, tante Fop en oom Griep. Dan iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: Sik en later ook Sokkie.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over het jongetje Dirkje Bakkes. Dirkje woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn oom en tante op hun brandnetelplantage. Oom Griep en tante Fop zijn verschrikkelijk, maar gelukkig heeft Dirkje een vriendin: de geit Sik. Op een dag vertellen zijn oom en tante hem waarom hij bij hen woont: ze hebben hem gered uit een ruilwinkel. Uit dank moet hij nu voor hen werken op de brandnetelvelden. 
Brandnetels trekken en sorteren is verschrikkelijk werk, maar ze kunnen daar pas mee stoppen als oom Griep rijk is. En daarvoor heeft oom Griep een reuzenbrandnetel nodig. Die probeert hij te maken, maar dat lukt niet.
Dirkje besluit zelf een reuzenbrandnetel te gaan maken. Dat lukt opeens, maar Dirkje weet niet meer hoe hij dat gedaan heeft. Dan gaat het helemaal fout. Het wordt zelfs levensgevaarlijk voor Sik en haar kleine geitje Sokkie. Dirkje probeert uit alle macht nóg een reuzenbrandnetel te maken en hij kweekt de ene nieuwe plant na de andere. Maar kunnen die hem redden?

Hoe is het boek ingedeeld?

Het boek begint met hoofdstuk nul, waarin wordt uitgelegd wie Dirkje, tante Fop en oom Griep zijn. Bij hoofdstuk 1 begint het echte verhaal, met het grotemensengesprek, waarin tante Fop en oom Griep Dirkje vertellen waarom hij voortaan moet werken.
Het verhaal bestaat uit tweeëntwintig hoofdstukken. Als je de titels van de hoofdstukken onder elkaar zet, en die daarna in een paar zinnen uitlegt, heb je een mooie samenvatting van het verhaal.
Het boek is gedrukt met een extra kleur paars. Het paars zit in de illustraties en hier en daar zijn er paarse woorden.

Vertel iets over de schrijver.

Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Ik vind Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist een bijzonder boek. Alles zit erin. Het is idioot gek, tot tranen toe verdrietig, afschuwelijk gemeen en ik moet er toch heel erg om lachen. Dirkje blijft geloven in zichzelf en redt zich uit de verschrikkelijke situatie waarin hij zich bevindt. Dat vind ik knap.
 Het verhaal is zo gek, dat ik tijdens het schrijven af en toe niet meer wist hoe ik verder moest, maar het is uiteindelijk gelukt. Ik vind het nu een van mijn leukste boeken.

Lees een stukje voor.

Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?

Ga naar www.youtube.com/toscamenten

Recensies

Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist.

Tip

Als je Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist leuk vindt, vind je De wraak van Knor en De wraak van Lorre vast ook leuk.

 

De wraak van Lorre
De wraak van Lorre
Share This