Boekbespreking over Siem Subliem en het ei van Jannes

 

 

 

(…Dan heb je wel een probleem….)

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
Vertel eerst iets over de hoofdpersonen, dat zijn Siem, meneer en mevrouw Wrongel, Jannes en opa en oma Pierewaai. Dan iets over wie er nog meer in het boek voorkomen: mevrouw Witjes en de man met de glimmende haren.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over Siem Wrongel, die door zijn ouders op de wereld wordt gezet om laten hun parfumfabriek Hemelse Neuzen te erven. Meneer en mevrouw Wrongel hebben zelf enorme speurneuzen, maar helaas ruikt Siem helemaal niets. Hij vindt de struisvogels op Landgoed Pierewaai aan de overkant trouwens veel leuker. Op Siems negende verjaardag krijgt hij van “opa en oma’ Pierewaai een eigen struisvogelstje en ze vertellen dat Siem de struisvogelfarm later zelfs mag erven.
Siem is daar reuzeblij mee, maar zijn vader en moeder helemaal niet! Een paar dagen later verschijnen er drie ruimtepakken op Landgoed Pierewaai. Er is geklaagd over de stank van de mesthoop en de gemeente wil dat de stank verdwijnt. Maar dan moet de mesthoop verdwijnen, en dus ook de struisvogels.
Siem en zijn vriend Jannes gaan er alles aan doen om de mesthoop niet meer te laten stinken. Ze maken een reuzenpropellor om de stank weg te blazen, proberen de mesthoop weg te spoelen in het riool en proberen hem af te dekken met plastic. Maar alles wat ze verzinnen gaat verkeerd, en het wordt steeds erger. Dan komt de dag dat de struisvogels weg moeten. Maar als niemand het meer verwacht, doet doet Siem net op tijd een heel bijzondere uitvinding. In een klap is alles voorbij, en wordt Siem zelf Subliem.

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint met zes hoofdstukken nul op blauw papier, waarin wordt uitgelegd wie iedereen is en wat hij doet.
Daarna volgen 22 hoofdstukken op wit papier. Als je de titels van deze hoofdstukken onder elkaar zet, en die daarna in een paar zinnen uitlegt, heb je een mooie samenvatting van het verhaal.
Het boek is gedrukt met een extra kleur blauw. De illustraties zijn blauw en hier en daar zijn er blauwe woorden.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Siem Subliem is het eerste deel van een nieuwe serie over Siem en de struisvogels op landgoed Pierewaai. In dit eerste deel maak je kennis met alle personen, en lees je hoe iedereen in elkaar zit. Sommige mensen zijn lief, andere gemeen en sommige zijn van alles een beetje. Siem is mijn nieuwe, kleine held, die niet opgeeft en nog iets bijzonders uitvindt ook. Dus die gaat met Jannes nog heel veel andere dingen uitvinden! Verder kom je door al dat gedoe met die mesthoop nogal wat poep tegen. Dat ligt nu eenmaal aan het verhaal, maar daar moet ik zelf stiekem erg om lachen. Ik hoop iedereen.

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Ga naar www.youtube.com/toscamenten en zoek de struisvogeltjesdans!

Struisvogeltjesdans De Pierewaai was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Dansfestival 2017. Klik hier om te kijken.

Recensies
Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Siem Subliem en het ei van Jannes.

Knutselen met Siem Subliem

Heb je een feestje? Of een middag vrij? Ga dan lekker knutselen met Siem Subliem en Struis! Op de knutselpagina van Siem Subliem vind je allerlei leuke tips, met dank aan de ambassadeursklas 2017. Maak bijvoorbeeld je eigen Struis én zijn hok of solliciteer naar een baantje bij Hemelse Geuren met je eigen parfum. Veel plezier!!

Tip
Als je Siem Subliem en het ei van Jannes leuk vindt, vind je Siem Subliem en Het Rode GevaarDirkje Bakkes, brandnetelspecialist, De wraak van Knor en De wraak van Lorre vast ook leuk.

Share This