Boekbespreking over Siem Subliem en Het Rode Gevaar

Wie zitten er allemaal in het verhaal?
In dit verhaal zitten veel personen. Ik zet ze op een rij:
Siem en Struis, de hoofdpersonen.
Parfumfabrikant Karel Meur met zijn vrouw Henriette, en hun tweelingdochters Ploos en Toos. Karel Meur is de concurrent van Siems vader.
Meneer en mevrouw Wrongel: De vader en moeder van Siem.
De detective, Jannes en opa en oma Pierewaai. Zij zijn bijfiguren.

Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over Karel Meur. Hij is parfumfabrikant en concurrent van Siems vader. Karel is jaloers is op het nieuwe geurtje Siem Subliem 1 van zijn concurrent, en hij wil per se weten wat er in dat geweldige geurtje zit. Omdat de mensen in zijn laboratorium geen idee hebben, stuur hij er een detective op af. Die verprutst het helemaal, en daarna stuurt Karel zijn tweelingdochters Ploos en Toos op onderzoek uit. Zij moeten het vertrouwen winnen van Siem zodat hij hen per ongeluk het geheim van het nieuwe geurtje vertelt. Maar Ploos en Toos sluiten juist vriendschap met Siem en zijn struisvogeltje Struis, en ze verklappen het geheim niet.
Dan besluit Karel het zelf wel uit te zoeken. Hij ontvoert Struis en stuurt Siem een brief, zogenaamd van de maffia. Als Siem Struis nog terug wil zien moet hij de formule van het nieuwe geurtje geven als losgeld. Siem bedenkt een wild plan. Het wordt heel sp[annend, maar uiteindelijk komt alles goed, en blijkt Siem nog subliemer te zijn dan hij dacht.

 

Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek begint met vijf hoofdstukken nul op roze rood papier, waarin wordt uitgelegd wie Karel Meur en zijn gezin zijn, waarom Karel zo jaloers is, en hoe hij een detective inhuurt.
Daarna volgen 29 hoofdstukken op wit papier. Als je de titels van deze hoofdstukken onder elkaar zet, en die daarna in een paar zinnen uitlegt, heb je een mooie samenvatting van het verhaal.
Het boek is gedrukt met een extra kleur rood. De illustraties zijn rood en hier en daar zijn er rode woorden. De gezongen zinnen van de detective zijn gedrukt in golfjes.

Vertel iets over de schrijver.
Daarover staat van alles op deze website.

Wat vind ik zelf?
Siem Subliem en Het Rode Gevaar is het tweede deel van een nieuwe serie over Siem en de struisvogels op landgoed Pierewaai. In de boeken van Siem wemelt het van de rare grote mensen. De een is nog gemener en hebberiger en jaloerser dan de ander, ik houd daar helemaal niet van. Maar Siem, Ploos en Toos kunnen ze allemaal aan. Siem is mijn nieuwe, kleine held, die nooit opgeeft en af en toe iets bijzonders uitvindt. Ik ben blij dat die kinderen Karel een lesje leren! Ik moet trouwens erg om die rare grote mensen lachen. Ik hoop jij ook!

Lees een stukje voor.
Neem een stukje dat je zelf leuk vindt, of spannend, of juist een belangrijk moment in het verhaal. Of kies een stukje om te lachen, dat leest lekker voor!

En wil je na afloop met je klas een filmpje kijken of iets zingen?
Klik hier voor de struisvogeltjesdans!

Struisvogeltjesdans De Pierewaai was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Dansfestival 2017. Klik hier om te kijken.

Recensies
Als je wil weten wat andere mensen van het boek vinden, kun je een recensie lezen. Klik hier voor een paar recensies van Siem Subliem en Het Rode Gevaar.

Knutselen met Siem Subliem

Heb je een feestje? Of een middag vrij? Ga dan lekker knutselen met Siem Subliem en Struis! Op de knutselpagina van Siem Subliem vind je allerlei leuke tips, met dank aan de ambassadeursklas 2017. Maak bijvoorbeeld je eigen Struis én zijn hok of solliciteer naar een baantje bij Hemelse Geuren met je eigen parfum. Veel plezier!!

Tip
Als je Siem Subliem en het ei van Jannes leuk vindt, vind je Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist, De wraak van Knor en De wraak van Lorre vast ook leuk. En natuurlijk Siems eerste boek: Siem Subliem en het ei van Jannes.

Share This